Atomoxetine

Reading Time: 5 minuten

BELANGRIJK: HOE DEZE INFORMATIE TE GEBRUIKEN: Dit is een samenvatting en heeft ook NIET alle haalbare informatie over dit item. Deze informatie garandeert niet dat dit item veilig, efficiënt of geschikt voor u is. Deze informatie is geen persoonlijke klinische aanbeveling en is ook geen vervanging voor de aanbevelingen van uw gezondheidsexpert. Vraag uw zorgexpert voortdurend om volledige informatie over dit item en over uw bepaalde gezondheids- en welzijnseisen.

 • ATOMOXETINE – MONDELING (A-teen-MOX-e-tiener)
 • GEMEENSCHAPPELIJKE MERK(EN) – Strattera

VOORZICHTIGHEID: Een handvol individuen (vooral kinderen/tieners) die atomoxetine gebruiken voor ADHD (aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit) kan een verergering van hun probleem ervaren, verschillende andere mentale/stemmingssignalen en symptomen, of zelfdestructieve gedachten/pogingen. Daarom is het uiterst belangrijk om met de arts te praten over zowel de bedreigingen als de voordelen van dit geneesmiddel (vooral voor kinderen/tieners).

Breng de arts onmiddellijk op de hoogte als u een verergering van uw toestand/andere psychologische problemen, ongewone gedragsveranderingen (bestaande uit haalbare zelfdestructieve gedachten/pogingen) of verschillende andere mentale/stemmingsveranderingen (bestaande uit nieuwe/verergerende stress en angst, angst, aanval, moeite met rusten, irritatie, vijandige/boze gevoelens, hallucinaties, misvattingen, spontane activiteiten, ernstige onbehagen, extreem snelle spraak). Wees bijzonder voorzichtig met deze tekenen en symptomen wanneer u voor het eerst met dit geneesmiddel begint of wanneer de dosering wordt aangepast.

GEBRUIK:

Atomoxetine wordt gebruikt om aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit (ADHD) aan te pakken als onderdeel van een algemene therapiestrategie, bestaande uit mentale, sociale en diverse andere therapieën. Het kan helpen om het vermogen om te luisteren, te concentreren, geconcentreerd te blijven en te stoppen met friemelen te verbeteren. Er wordt aangenomen dat het werkt door het evenwicht van bepaalde volledig natuurlijke verbindingen (natuurlijke chemicaliën) in de geest terug te brengen.

HOE TE GEBRUIKEN?:

Geschatte kosten : 113 USD

Benodigde tijd: 00 dagen 00 uur 05 minuten

Bekijk het geneesmiddelenoverzicht van uw farmacoloog voordat u begint met het gebruik van atomoxetine en elke keer dat u een nieuwe vulling krijgt. Als u zich zorgen maakt, raadpleeg dan uw arts of farmacoloog.

 1. Nemen

  Neem dit medicijn met of zonder voedsel zoals voorgeschreven door uw arts, meestal 1 tot 2 keer per dag. De eerste dosis wordt gewoonlijk ingenomen wanneer u 's ochtends wakker wordt. Als een tweede dosis wordt voorgeschreven, neem deze dan zoals voorgeschreven door uw arts, meestal in de late namiddag/vroege avond. Als u dit medicijn laat op de dag inneemt, kan dit slaapproblemen veroorzaken (slapeloosheid).

 2. Slik de capsules door

  Slik de capsules heel door. De capsules niet pletten, kauwen of openen. Als de capsule per ongeluk wordt geopend of gebroken, vermijd dan contact met het poeder en was los poeder zo snel mogelijk weg met water. Als het poeder in uw ogen komt, spoel dan onmiddellijk met veel water en neem contact op met uw arts.

 3. Dosering

  De dosering is gebaseerd op uw medische toestand, reactie op de behandeling en andere medicijnen die u mogelijk gebruikt. Vertel uw arts en apotheker over alle producten die u gebruikt (inclusief geneesmiddelen op recept, niet-voorgeschreven geneesmiddelen en kruidenproducten). Verhoog uw dosis niet of neem dit medicijn niet vaker in dan is voorgeschreven.

 4. Gebruik dit medicijn regelmatig

  Gebruik dit medicijn regelmatig om er het meeste voordeel uit te halen. Om u eraan te helpen herinneren, moet u het elke dag op dezelfde tijd(en) innemen.

 5. Arts

  Vertel het uw arts als uw toestand niet verbetert of verslechtert.

BIJWERKINGEN:

 • Indigestie
 • misselijkheid
 • overgeven
 • onregelmatigheid
 • vermoeidheid
 • verlies van eetlust/gewichtsverlies
 • volledig droge mond
 • duizeligheid
 • slaperigheid
 • probleem met rusten
 • of vermindering van geslachtsgerelateerd vermogen/wens kan optreden.
 • Bij dames kunnen menstruatiepijnen of gemiste/onregelmatige duur ook voorkomen.

Als een van deze effecten aanhoudt of verergert, informeer dan onmiddellijk uw arts of farmacoloog.

Om de kans op wooziness te verminderen, sta geleidelijk op vanuit een rustende of bestaande omgeving.

Houd er rekening mee dat uw arts dit geneesmiddel daadwerkelijk heeft voorgesteld, aangezien zij of hij daadwerkelijk heeft beoordeeld dat het voordeel voor u groter is dan de dreiging van negatieve effecten. Veel mensen die dit geneesmiddel gebruiken, hebben geen grote negatieve effecten.

Dit geneesmiddel kan uw hoge bloeddruk verhogen. Onderzoek uw hoge bloeddruk consequent en informeer uw arts als de resultaten hoog zijn.

Informeer uw arts nu meteen als u enige vorm van ernstige negatieve effecten heeft, bestaande uit:

 • problemen met plassen
 • ongewoon snelle/onregelmatige hartslag
 • flauwvallen
 • gevoelloosheid/tintelingen

Atomoxetine kan bijna nooit een ernstige (misschien dodelijke) leveraandoening veroorzaken. Vraag nu klinische hulp als u tekenen en symptomen van leverbeschadiging heeft, bestaande uit:

 • donker plassen
 • aanhoudende misselijkheid/braken/hongerverlies
 • maag/buikklachten
 • vergelende ogen/huid

Dit geneesmiddel kan bijna nooit ernstige problemen veroorzaken, zoals een hartstilstand of beroerte. Vraag nu klinische hulp als u een van de volgende symptomen ervaart:

 • ongemak op de borst/kaak/linkerarm
 • gebrek aan adem
 • ongewoon zweten
 • zwak punt aan één kant van het lichaam
 • complicatie
 • onduidelijke spraak
 • onverwachte veranderingen in het gezichtsvermogen

Bijna nooit kunnen mannen (bestaande uit zowel jonge kinderen als tieners) een ongemakkelijke of langdurige erectie hebben die 4 uur of zelfs langer aanhoudt tijdens het gebruik van dit geneesmiddel. Verzorgers/ouders moeten ook letten op deze belangrijke negatieve effecten bij kinderen. Als er zich een ongemakkelijke of langdurige erectie voordoet, stop dan met het gebruik van dit geneesmiddel en vraag nu klinische hulp aan, anders kunnen er onomkeerbare problemen optreden. Vraag uw arts of farmacoloog om nog meer informatie.

Een zeer ernstige allergie voor dit geneesmiddel is ongebruikelijk. Roep echter nu klinische hulp in als u tekenen en symptomen van een ernstige allergie ziet, bestaande uit:

 • uitbreken
 • jeuk/zwelling (vooral van het gezicht/tong/keel)
 • ernstige duizeligheid
 • probleem met ademhalen

Dit is geen volledige checklist van mogelijke negatieve effecten. Als u verschillende andere effecten ziet die hierboven niet zijn vermeld, neem dan contact op met uw arts of farmacoloog.

In het VK – Bel uw arts voor klinische aanbevelingen met betrekking tot negatieve effecten. U kunt negatieve effecten melden aan de FDA op 1-800-FDA-1088 of op www.fda.gov/medwatch.

In het VK - Bel uw arts voor klinische aanbevelingen met betrekking tot negatieve effecten.

VOORZORGSMAATREGELEN:

Informeer uw arts of farmacoloog voordat u atomoxetine gaat gebruiken als u er een hekel aan heeft; of als u enige vorm van verschillende andere allergische reacties heeft. Dit item kan niet-actieve actieve ingrediënten bevatten, die allergieën of verschillende andere problemen kunnen veroorzaken. Praat met uw farmacoloog voor nog meer informatie.

 1. Informeer uw arts of farmacoloog voordat u dit geneesmiddel gebruikt uw anamnese, met name over: een bepaald bijnierprobleem (feochromocytoom), blaas- of prostaatproblemen, glaucoom, hartproblemen (zoals een onregelmatige hartslag, hartstilstand, eerdere hartstilstand, problemen met hartkader), huishoudelijke achtergrond van hartproblemen (zoals onverwacht overlijden van het hart, onregelmatige hartslag), hypertensie, leveraandoening, persoonlijke/familiale achtergrond van mentale/stemmingsstoornissen (zoals bipolaire affectieve stoornis, klinische depressie, psychose, zelf- destructieve ideeën), beroerte.
 2. Dit geneesmiddel kan u duizelig of traag maken. Rijd niet, maak geen gebruik van apparatuur of voer geen taken uit waarvoor u zich bewust moet zijn totdat u zeker weet dat u dergelijke taken veilig kunt uitvoeren. Beperking alcoholen.
 3. Voordat u een chirurgische ingreep ondergaat, moet u uw arts of tandheelkundig deskundige informeren over alle artikelen die u gebruikt (bestaande uit receptgeneesmiddelen, niet-receptgeneesmiddelen en biologische artikelen).
 4. Als dit geneesmiddel gedurende een zeer lange tijd wordt gebruikt, kan het de ontwikkelingsprijs, het gewicht en de laatste volwassenheid van een kind beïnvloeden. Om de dreiging te verminderen, kan de arts voorstellen om af en toe kort met het medicijn te stoppen. Onderzoek het gewicht en de hoogte van het kind consequent, en raadpleeg uw arts of farmacoloog voor nog meer informatie.
 5. Tijdens de zwangerschap moet dit geneesmiddel worden gebruikt wanneer dit duidelijk nodig is. Praat over de bedreigingen en voordelen met uw arts.

Het is niet bekend of dit geneesmiddel in de moedermelk terechtkomt. Raadpleeg uw arts voordat u borstvoeding geeft.

MEDICATIE COMMUNICATIE:

Medicijncommunicatie kan de exacte werking van uw medicijnen veranderen of uw risico op grote negatieve effecten vergroten. Dit bestand bevat niet alle haalbare medicijncommunicatie. Houd een lijst bij van alle artikelen die u gebruikt (bestaande uit receptplichtige/niet-receptgeneesmiddelen en biologische artikelen) en deel deze met uw arts en farmacoloog. Begin, stop of verander de dosis van geen enkel type medicatie zonder toestemming van uw arts.

Het gebruik van MAO-preventie met dit geneesmiddel kan een ernstige (misschien dodelijke) medicijncommunicatie veroorzaken. Blijf uit de buurt van het gebruik van MAO-preventiemiddelen (isocarboxazide, linezolid, methyleenblauw, moclobemide, fenelzine, procarbazine, rasagiline, selegiline, tranylcypromine) tijdens de behandeling met dit geneesmiddel. Veel MAO-preventie moet ook niet worden overwogen 2 weken voor en na de behandeling met dit geneesmiddel. Vraag uw arts wanneer u met dit geneesmiddel moet beginnen of stoppen.

Onderzoek de tags op al uw medicijnen (zoals hoest-en-verkoudheidsproducten, hulp bij het dieetplan), omdat ze mogelijk actieve ingrediënten bevatten die uw hartprijs of hoge bloeddruk kunnen verhogen. Vraag uw farmacoloog om nog meer informatie.

OVERDOSERING:

Als een persoon daadwerkelijk een overdosis heeft genomen en ernstige tekenen en symptomen heeft zoals bewustzijnsverlies of ademhalingsproblemen, bel dan de noodhulplijn. Of bel anders meteen een toxine-zenuwcentrum. De lokale bevolking van de Verenigde Staten kan het toxine-zenuwcentrum in hun buurt bellen. De lokale bevolking van het VK kan een landelijk toxine-zenuwcentrum bellen. Tekenen en symptomen van een overdosis kunnen bestaan uit:

 • ongewoon snelle hartslag
 • ernstige frustratie

OPMERKINGEN: Deel dit geneesmiddel niet met anderen.

Onderzoekslaboratorium- en/of klinische onderzoeken (zoals pols, hoge bloeddruk, leverfunctieonderzoeken) kunnen af en toe worden gedaan om uw progressie te controleren of om te zoeken naar negatieve effecten. Raadpleeg uw arts voor nog meer informatie.

Als u hartproblemen heeft, kan uw arts bepaalde hartonderzoeken (ECG, echocardiogram) doen voordat u met dit geneesmiddel begint.

Onderhoud alle routinematige klinische en laboratoriumbezoeken.

GEMIST IN DOSERING:

Als u een dosering mist, neem deze dan zo snel als u in gedachten houdt als het op een dag valt. Als het de volgende dag is, sla dan de gemiste dosis over en hervat uw gebruikelijke tijdschema voor toediening. Verhoog de dosering niet om op te vangen.

OPSLAGRUIMTE:

 • Winkel op kamertemperatuur, ver van licht en vocht.
 • Winkel niet in de doucheruimte.
 • Houd alle medicijnen uit de buurt van kinderen en honden.
 • Spoel drugs niet door de commode of gooi ze niet in een afvoerleiding, tenzij u dit wordt geadviseerd.
 • Gooi dit item op de juiste manier weg als het op is of niet meer nodig is.

Raadpleeg uw farmacoloog of een afvalverwerkingsbedrijf in de buurt.

nl_BENederlands (België)