Amitriptyline

Reading Time: 8 minuten

BELANGRIJK: HOE DEZE INFORMATIE TE GEBRUIKEN: Dit is een samenvatting en heeft ook NIET alle haalbare informatie over dit item. Deze informatie garandeert niet dat dit artikel risicovrij, betrouwbaar of ideaal voor u is. Deze informatie is geen specifieke klinische suggestie en is ook geen alternatief voor de suggesties van uw gezondheidsdeskundige. Vraag uw zorgexpert voortdurend om volledige informatie over dit item en ook over uw bepaalde welzijnseisen.

 • AMITRIPTYLIJN – MONDELING (A-mi-TRIP-ti-leen)
 • GEMEENSCHAPPELIJKE HANDELSMERKNAAM(EN) – Elavil

VOORZICHTIGHEID: Antidepressiva worden gebruikt om een selectie van problemen aan te pakken, bestaande uit klinische depressie en ook verschillende andere mentale / stemmingsproblemen. Deze medicijnen kunnen helpen om zelfdestructieve gedachten/pogingen te stoppen en bieden ook verschillende andere cruciale voordelen. Desalniettemin hebben onderzoeken aangetoond dat een handvol personen (met name personen die jonger zijn dan 25 jaar) die antidepressiva gebruiken voor elk soort probleem, een verergerende klinische depressie, verschillende andere mentale/stemmingssignalen en symptomen, of zelfdestructieve gedachten/pogingen kunnen ervaren. Als gevolg hiervan is het uiterst cruciaal om met de arts te praten over de bedreigingen en ook voordelen van antidepressiva (specifiek voor personen jonger dan 25 jaar), ook als de therapie behalve een mentaal / stemmingsprobleem is. Informeer onmiddellijk de arts:

 • als u een verergering van depressie/andere psychische problemen ontdekt
 • ongewone gewoonten aanpassingen (bestaande uit haalbare zelfdestructieve gedachten/pogingen)
 • of verschillende andere mentale/stemmingsveranderingen (bestaande uit nieuwe/verergerende stress en angst, angstaanval, moeite met rusten, irritatie, vijandige/boze gevoelens, spontane activiteiten, ernstige onrust, extreem snelle spraak).

Wees specifiek voorzichtig met deze tekenen en symptomen wanneer een gloednieuw antidepressivum wordt gestart of wanneer de dosering wordt gewijzigd.

GEBRUIK:

Dit medicijn wordt gebruikt om mentale / stemmingsproblemen zoals klinische depressie aan te pakken. Het kan helpen om de gemoedstoestand en ook het gevoel van gezondheid te verbeteren, stress en angst en ook stress te kalmeren, u te helpen veel beter te rusten en ook uw krachtniveau te vergroten. Dit medicijn komt uit een reeks medicijnen die tricyclische antidepressiva worden genoemd. Het werkt door het evenwicht van bepaalde volledig natuurlijke chemicaliën (natuurlijke chemicaliën zoals serotonine) in de geest te beïnvloeden.

ANDERE GEBRUIKT: Dit gebied omvat toepassingen van dit geneesmiddel die niet zijn vermeld in de erkende etikettering van deskundigen voor het geneesmiddel, maar die door uw gezondheidsdeskundige kunnen worden gesuggereerd. Gebruik dit geneesmiddel voor een probleem dat zich op dit gebied voordoet, alleen als uw gezondheidsdeskundige dit heeft gesuggereerd.

Dit medicijn kan ook worden gebruikt om zenuwongemakken (zoals uiterlijke neuropathie, postherpetische neuralgie), eetproblemen (boulimia), verschillende andere mentale / stemmingsproblemen (zoals stress en angst, paniekaanval) aan te pakken of om migraine te stoppen hoofdpijn frustraties.

HOE TE GEBRUIKEN?:

Geschatte kosten : 88 USD

Benodigde tijd: 00 dagen 00 uur 05 minuten

Bekijk het geneesmiddelenoverzicht dat door uw farmacoloog wordt aangeboden voordat u begint met het innemen van amitriptyline en ook elke keer dat u een nieuwe vulling krijgt. Als u zich zorgen maakt, raadpleeg dan uw arts of farmacoloog.

 1. Nemen

  Neem dit medicijn via de mond, over het algemeen 1 tot 4 keer per dag of zoals voorgeschreven door uw arts. Als u het alleen dagelijks inneemt, neem het dan in bij het naar bed gaan om slaperigheid overdag te verminderen. De dosis is gebaseerd op uw klinische probleem en ook op de actie tot therapie.

 2. Bijwerkingen

  Om uw risico op negatieve effecten (zoals slaperigheid, volledig droge mond, duizeligheid) te minimaliseren, kan uw arts u adviseren om met dit medicijn te beginnen met een lagere dosering en ook langzaam uw dosering verhogen. Volg de richtlijnen van uw arts nauwkeurig op.

 3. Gebruik dit medicijn consequent

  Gebruik dit medicijn consequent om er een van de meeste voordelen uit te halen. Om u te helpen in gedachten te houden, moet u het elke dag op dezelfde tijd(en) innemen. Verhoog uw dosering niet en gebruik dit geneesmiddel niet regelmatig of langer dan aanbevolen. Uw probleem zal zeker niet sneller toenemen, en ook uw risico op negatieve effecten zal zeker toenemen.

 4. Om verder te gaan met:

  Het is essentieel om door te gaan met het innemen van dit medicijn, ook als u zich echt goed voelt. Stop niet met het gebruik van dit medicijn zonder uw arts te raadplegen. Sommige problemen kunnen verergeren wanneer dit geneesmiddel onverwacht wordt stopgezet. Bovendien kunt u tekenen en symptomen ervaren zoals stemmingswisselingen, migraine, uitputting en ook rustverandering. Om deze tekenen en symptomen te stoppen terwijl u stopt met de behandeling met dit geneesmiddel, kan uw arts uw dosering langzaam verminderen. Raadpleeg uw arts of farmacoloog voor nog meer informatie. Registreer elke vorm van gloednieuwe of intensivering van tekenen en symptomen onmiddellijk.

 5. Voordeel

  Dit medicijn werkt mogelijk niet onmiddellijk. Misschien ziet u binnen een week enig voordeel. Desalniettemin kan het tot 4 weken worden gebruikt voordat u echt de volledige impact voelt.

 6. medische professional

  Breng uw arts op de hoogte als uw probleem aanhoudt of verergert (zoals uw gevoelens van ongelukkigheid erger worden, of u ideeën heeft over zelfvernietiging).

NEGATIEVE EFFECTEN:

 • slaperigheid
 • duizeligheid
 • volledig droge mond
 • verduisterd zicht
 • darm onregelmatigheid
 • gewichtstoename
 • of moeite met plassen kan gebeuren

Als een van deze resultaten aanhoudt of verergert, informeer dan onmiddellijk uw arts of farmacoloog.

Om het gevaar van wooziness en ook verminderd denken te minimaliseren, stijgt u geleidelijk op bij het stijgen vanuit een rustende of bestaande plaatsing.

Om een volledig droge mond te kalmeren, trekt u op (suikervrije) taaie zoete of ijsschilfers, eet u (suikervrije) parodontitis, drinkt u water of gebruikt u een speekselvervanger.

Om een onregelmatige darm te stoppen, moet u een dieet volgen dat rijk is aan vezels, veel water drinken en ook trainen. Als u constipatie krijgt tijdens het gebruik van dit geneesmiddel, raadpleeg dan uw farmacoloog voor hulp bij het kiezen van een laxeermiddel.

Houd er rekening mee dat uw arts dit medicijn daadwerkelijk heeft voorgesteld, omdat zij of hij daadwerkelijk heeft beoordeeld dat het voordeel voor u groter is dan het gevaar van negatieve effecten. Veel mensen die dit medicijn gebruiken, hebben geen significante negatieve effecten.

Breng uw arts onmiddellijk op de hoogte als een van deze ongebruikelijke, maar significante negatieve effecten optreedt:

 • eenvoudige blauwe plekken/bloeding
 • meedogenloos brandend maagzuur
 • drinken
 • maskerachtige gezichten
 • spierweefsel convulsies
 • ernstig maag-/buikklachten
 • verminderd geslachtsgerelateerd vermogen/verlangen
 • vergrote/pijnlijke bustes

Zoek naar onmiddellijke klinische interesse als een van deze ongebruikelijke, maar uiterst significante negatieve effecten optreedt:

 • zwarte ontlasting
 • overgeven dat lijkt op koffiehuizen
 • ernstige duizeligheid
 • snelle/onregelmatige hartslag
 • flauwvallen
 • toevallen

Dit medicijn kan zelden een echt significant probleem veroorzaken dat serotoninestoornis wordt genoemd. Het gevaar wordt groter wanneer dit medicijn wordt gebruikt in combinatie met verschillende andere medicijnen (zie rubriek Medicatiecommunicatie). Zoek naar onmiddellijke klinische interesse als u verschillende van de aanhangende tekenen en symptomen creëert:

 • hallucinaties
 • ongewone onrust
 • verlies van controle
 • ongebruikelijk hoge temperatuur
 • ernstige misselijkheid/braken/diarree
 • rillende spierweefsels

Dit medicijn kan zelden een ernstig probleem veroorzaken dat neuroleptische dodelijke stoornis (NMS) wordt genoemd. Zoek naar directe klinische interesse als u het volgende creëert:

 • ongebruikelijk hoge temperatuur
 • strakheid van spierweefsel
 • ernstige complicatie
 • zweten.

Een echt significante allergie voor dit geneesmiddel is ongebruikelijk. Zoek desalniettemin onmiddellijke klinische interesse als u tekenen en symptomen van een ernstige allergie ontdekt, bestaande uit:

 • uitbreken
 • jeuk/zwelling (met name van het gezicht/tong/keel)
 • ernstige duizeligheid
 • moeite met ademhalen

Dit is geen volledige checklist van haalbare negatieve effecten. Als u verschillende andere resultaten ontdekt die hierboven niet zijn vermeld, neem dan contact op met uw arts of farmacoloog.

In het VK - al uw arts voor klinische suggesties met betrekking tot negatieve effecten.

In het VK - Bel uw arts voor klinische suggesties met betrekking tot negatieve effecten.

VOORZORGSMAATREGELEN:

Voordat u amitriptyline inneemt, moet u uw arts of farmacoloog op de hoogte stellen als u er een hekel aan heeft, of als u een hekel heeft aan verschillende andere tricyclische antidepressiva (zoals nortriptyline), of als u allerlei andere allergische reacties heeft. Dit item kan niet-actieve componenten bevatten, die allergieën of verschillende andere problemen kunnen veroorzaken. Praat met uw farmacoloog voor nog meer informatie.

 1. Informeer uw arts of farmacoloog voordat u dit medicijn gebruikt uw anamnese, met name over: bloedingsproblemen, ademhalingsproblemen, leverproblemen, huidige hartstilstand, problemen met plassen (zoals als gevolg van een grotere prostaat), overactieve schildklier (hyperthyreoïdie) een bepaald oogprobleem (glaucoom), individuele of huishoudelijke achtergrond van mentale/stemmingsproblemen (zoals bipolaire affectieve stoornis, psychose), huishoudelijke achtergrond van zelfvernietiging, toevallen, problemen die uw risico op toevallen kunnen vergroten (zoals verschillende andere geestesziekte, alcoholontwenning).
 2. Amitriptyline kan een probleem veroorzaken dat het hartritme beïnvloedt (QT-verlenging). QT-verlenging kan zelden leiden tot significante (zelden dodelijke) snelle/onregelmatige hartslag en ook tot verschillende andere tekenen en symptomen (zoals ernstige duizeligheid, flauwvallen) die onmiddellijke klinische interesse vereisen. Het gevaar van QT-verlenging kan groter zijn als u bepaalde klinische problemen heeft of verschillende andere medicijnen gebruikt die het hartritme kunnen beïnvloeden (zie ook het gedeelte Medicatiecommunicatie). Informeer uw arts of farmacoloog voordat u amitriptyline gebruikt als u een van de onderstaande problemen heeft: bepaalde hartproblemen (hartstilstand, trage hartslag, QT-verlenging in het ECG), huishoudelijke achtergrond van bepaalde hartproblemen (QT-verlenging in het ECG, onverwachte hartdood).
 3. Een verlaagd kalium- of magnesiumgehalte in het bloed kan bovendien het risico op QT-verlenging vergroten. Dit gevaar kan toenemen als u bepaalde medicijnen gebruikt (zoals diuretica/”plastabletten”) of als u problemen heeft zoals ernstig zweten, loszittende darmen of overgeven. Praat met uw arts over het veilig gebruik van amitriptyline.
 4. Dit geneesmiddel kan u slaperig of duizelig maken of een wazig zicht veroorzaken. Rijd niet, maak geen gebruik van apparatuur en voer geen taken uit die bewustzijn of helder zicht vereisen totdat u zeker weet dat u dergelijke taken veilig kunt uitvoeren. Voorkom alcoholen.
 5. Voordat u een chirurgische ingreep ondergaat, moet u uw arts of tandarts informeren over alle artikelen die u gebruikt (bestaande uit voorgeschreven medicijnen, niet-voorgeschreven medicijnen en ook natuurlijke artikelen).
 6. Dit medicijn kan je veel bewuster maken van het zonlicht. Voorkom langdurige directe blootstelling aan zonlicht, zonnebanken en ook zonnelampen. Gebruik een zonnebrandcrème en trek ook veiligheidskleding aan als u buiten bent.
 7. Als u diabetes mellitus heeft, kan dit geneesmiddel het moeilijker maken om uw bloedsuikerspiegel te reguleren. Geef uw bloedsuikerspiegel consistent weer en informeer ook uw arts over de resultaten. Uw arts kan nodig hebben om uw diabetes mellitus-medicijn, trainingsprogramma of dieet te veranderen.
 8. Voorzichtigheid is geboden bij het gebruik van dit geneesmiddel bij oudere volwassenen, omdat ze zich veel meer bewust kunnen zijn van de negatieve effecten, met name een volledig droge mond, duizeligheid, slaperigheid, complicaties en ook problemen met plassen.
 9. Tijdens de zwangerschap moet dit medicijn worden gebruikt wanneer het duidelijk nodig is. Praat over de bedreigingen en ook voordelen met uw arts.
 10. Gezien het feit dat verwaarloosde klinische depressie een ernstig probleem kan zijn, moet u niet stoppen met het gebruik van dit medicijn, tenzij uw arts dit heeft voorgeschreven. Als u zwanger wilt worden, zwanger wilt worden of denkt dat u in verwachting bent, bespreek dan onmiddellijk met uw arts de voordelen en ook de bedreigingen van het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap.

Dit medicijn komt in de melk terecht en ook de impact op een zogende baby is onbekend. Raadpleeg uw arts voordat u borstvoeding geeft.

MEDICATIE COMMUNICATIE:

De resultaten van sommige medicijnen kunnen veranderen als u tegelijkertijd verschillende andere medicijnen of natuurlijke producten gebruikt. Dit kan uw risico op significante negatieve effecten vergroten of ervoor zorgen dat uw medicijnen niet goed werken. Deze medicijncommunicatie is mogelijk, maar gebeurt niet constant. Uw arts of farmacoloog kan gewoonlijk de communicatie stoppen of regelen door de manier waarop u uw medicijnen gebruikt te veranderen of door nauwlettend toezicht te houden.

Om uw arts en farmacoloog te helpen u de meest effectieve behandeling te bieden, moet u uw arts en farmacoloog informeren over alle items die u gebruikt (bestaande uit voorgeschreven medicijnen, niet-voorgeschreven medicijnen en ook natuurlijke items) voordat u begint met de therapie met dit item. Terwijl u dit product gebruikt, mag u niet beginnen, stoppen of transformeren met de dosis van enige vorm van andere medicijnen die u gebruikt zonder de toestemming van uw arts.

Sommige items die verband kunnen houden met dit geneesmiddel bestaan uit:

 • arbutamine
 • disulfiram
 • levodopa
 • luchtwegverwijders/decongestiva (zoals albuterol, epinefrine, fenylefrine)
 • schildklier supplementen
 • verschillende andere medicijnen die bloedingen/kneuzingen kunnen veroorzaken (bestaande uit trombocytenaggregatieremmers zoals clopidogrel, NSAID's zoals advil, "bloedafslankers" zoals warfarine)
 • anticholinergica (zoals benztropine, belladonna-alkaloïden)
 • bepaalde medicijnen voor hypertensie (medicijnen die in de geest werken, zoals clonidine, guanabenz, reserpine)

Voorkom het nemen van MAO-preventiemiddelen (isocarboxazid, linezolid, moclobemide, fenelzine, procarbazine, rasagiline, selegiline, tranylcypromine) binnen 2 weken in het verleden, tijdens en ook na de behandeling met dit medicijn. Soms kan een ernstige (mogelijk dodelijke) medicijncommunicatie plaatsvinden.

Verschillende andere geneesmiddelen kunnen de eliminatie van amitriptyline uit uw lichaam beïnvloeden, en dus van invloed zijn op hoe amitriptyline werkt. Deze medicijnen bestaan uit cimetidine, fluconazol, terbinafine, medicijnen tegen een ongelijke hartprijs (zoals kinidine/propafenon/flecaïnide), antidepressiva (zoals SSRI's bestaande uit paroxetine/fluoxetine/fluvoxamine). Dit is geen volledige checklist.

Als u daadwerkelijk fluoxetine heeft gebruikt, wacht dan ten minste 5 weken voordat u met amitriptyline begint.

Veel medicijnen naast amitriptyline kunnen van invloed zijn op het hartritme (QT-verlenging in het ECG), bestaande uit amiodaron, cisapride, dofetilide, pimozide, procaïnamide, kinidine, sotalol, macrolide-antibiotica (zoals erytromycine), om er maar een paar te noemen. Noteer daarom, voordat u amitriptyline gebruikt, alle geneesmiddelen die u momenteel gebruikt bij uw arts of farmacoloog.

Informeer uw arts of farmacoloog als u verschillende andere middelen gebruikt die slaperigheid veroorzaken, waaronder alcohol, antihistaminica (zoals cetirizine, difenhydramine), medicijnen tegen rust of stress en angst (zoals alprazolam, diazepam, zolpidem), middelen die de spieren verminderen, en ook verdovende pijnstillers (zoals codeïne).

Inspecteer de tags op al uw medicijnen (zoals allergische reacties of hoest-en-verkoudheidsproducten), omdat ze decongestiva kunnen bevatten of componenten die slaperigheid veroorzaken. Vraag uw farmacoloog naar het veilig gebruiken van deze items.

Pijnstillers kunnen het risico op bloedingen vergroten wanneer ze samen met dit medicijn worden gebruikt. Desalniettemin, als uw arts u daadwerkelijk heeft doorverwezen naar het nemen van pijnstillers met een lage dosis voor hartstilstand of het vermijden van beroertes (in het algemeen bij doses van 81-325 milligram per dag), moet u doorgaan met het innemen ervan tenzij uw arts u of anders adviseert. Vraag uw arts of farmacoloog om nog meer informatie.

Voordat u amitriptyline gebruikt, moet u melden dat u verschillende andere medicijnen gebruikt die serotonine stimuleren, zoals dextromethorfan, lithium, sint-janskruid, sibutramine, medicijnen tegen de weg zoals MDMA/'euforie', tramadol, tryptofaan, met name antidepressiva bestaande uit SSRI's (zoals citalopram , paroxetine) en ook SNRI's (zoals duloxetine, venlafaxine), "triptanen" die werden gebruikt om frustraties met migrainehoofdpijn aan te pakken (zoals eletriptan, sumatriptan), om er maar een paar te noemen. Het gevaar van een serotoninestoornis is waarschijnlijker wanneer u de dosering van deze geneesmiddelen begint of verhoogt.

Meld ook het gebruik van medicijnen die het risico op aanvallen kunnen vergroten wanneer ze worden gecombineerd met amitriptyline, bestaande uit bupropion, isoniazide (INH), fenothiazinen (zoals thioridazine), theofylline of tricyclische antidepressiva (zoals nortriptyline), om er maar een paar te noemen. Raadpleeg uw arts of farmacoloog voor informatie.

Dit record omvat niet alle mogelijke communicatie. Informeer daarom, voordat u dit product gebruikt, uw arts of farmacoloog over alle items die u gebruikt. Houd een lijst bij van al uw medicijnen en deel de checklist ook met uw arts en farmacoloog.

OVERDOSERING:

Als een overdosis wordt vermoed, neem dan onmiddellijk contact op met een toxine-zenuwcentrum of spoedeisende hulp. Huiseigenaren in de Verenigde Staten kunnen de National Toxin Hotline van de Verenigde Staten bellen. Britse huiseigenaren kunnen een landelijke giftige stof een zenuwcentrum noemen. Tekenen van een overdosis kunnen bestaan uit:

 • ernstige slaperigheid
 • hallucinaties
 • snelle/onregelmatige hartslag
 • flauwvallen
 • langzame / oppervlakkige ademhaling
 • toevallen

OPMERKINGEN: Deel dit medicijn niet met anderen.

Onderzoekslaboratorium- en/of klinische onderzoeken (zoals ECG, leveronderzoek, amitriptylinebloedwaarde) kunnen af en toe worden uitgevoerd om uw progressie te controleren of om te zoeken naar negatieve effecten. Onderhoud alle klinische consultaties. Raadpleeg uw arts voor nog meer informatie.

GEMIST IN DOSERING:

Als u een dosering mist, neem deze dan zo snel als u in gedachten heeft. Als het in de buurt van het moment van de volgende dosering is, vermijd dan de gemiste dosering en hervat ook uw gebruikelijke tijdschema voor toediening. Verhoog de dosering niet om op te vangen.

OPSLAGRUIMTE:

 • Winkel op ruimtetemperatuurniveau tussen 68-77 niveaus F (20-25 niveaus C) ver van licht en ook nattigheid.
 • Winkel niet in de doucheruimte.
 • Houd alle medicijnen ver van kinderen en ook dieren.
 • Spoel drugs niet door de commode of gooi ze niet in een afvoerleiding, tenzij u dit wordt geadviseerd.
 • Gooi dit item op de juiste manier weg als het is afgelopen of niet meer nodig is.

Raadpleeg uw farmacoloog of afvalverwerkingsbedrijf in de buurt voor nog meer informatie over hoe u uw artikel veilig kunt weggooien.

nl_BENederlands (België)