Atenolol

Reading Time: 4 minuten

Wat is Atenolol?

HOE TE GEBRUIKEN?:

 1. Nemen

  Neem dit medicijn via de mond met of zonder voedsel zoals voorgeschreven door uw arts, meestal 1 tot 2 keer per dag.

 2. Dosering

  De dosering is gebaseerd op uw medische toestand en reactie op de behandeling.

 3. Gebruik dit medicijn regelmatig

  Gebruik dit medicijn regelmatig om er het meeste profijt van te hebben. Om u eraan te helpen herinneren, moet u het elke dag op dezelfde tijd(en) innemen. Het is belangrijk om door te gaan met het innemen van dit medicijn, ook als u zich goed voelt. De meeste mensen met hoge bloeddruk voelen zich niet ziek.

 4. Als dit product wordt gebruikt voor pijn op de borst

  Als dit product wordt gebruikt voor pijn op de borst, moet het regelmatig worden ingenomen om effectief te zijn. Het mag niet worden gebruikt om pijn op de borst te behandelen wanneer deze optreedt. Gebruik andere medicijnen (zoals nitroglycerine die onder de tong wordt geplaatst) om pijn op de borst te verlichten, zoals voorgeschreven door uw arts.

 5. Arts

  Het kan 1 tot 2 weken duren voordat u het volledige effect van dit medicijn krijgt. Vertel het uw arts als uw toestand niet verbetert of verslechtert (bijvoorbeeld als uw bloeddrukwaarden hoog blijven of toenemen, als uw pijn op de borst vaker voorkomt).

NEGATIEVE EFFECTEN:

 • Duizeligheid
 • verminderd denken
 • uitputting
 • evenals misselijkheid of braken kan optreden

Als een van deze effecten aanhoudt of verergert, waarschuw dan onmiddellijk uw arts of farmacoloog.

Om de dreiging van duizeligheid en verminderd denken te verminderen, moet u geleidelijk opstaan wanneer u klimt vanuit een rustende of bestaande omgeving.

Dit geneesmiddel kan de bloedcirculatie naar uw handen en voeten verminderen, waardoor ze echt koel aanvoelen. Het roken van sigaretten kan deze impact versterken. Jurk is comfortabel en voorkomt het gebruik van sigaretten.

Houd in gedachten dat uw arts dit medicijn daadwerkelijk heeft voorgesteld, omdat zij of hij daadwerkelijk heeft beoordeeld dat het voordeel voor u meer is dan de dreiging van negatieve effecten. Veel mensen die dit medicijn gebruiken, hebben geen significante negatieve effecten.

Breng uw arts onmiddellijk op de hoogte als een van deze, maar niet waarschijnlijk, significante negatieve effecten optreden:

 • extreem langzame hartslag
 • ernstige duizeligheid
 • flauwvallen
 • moeite met ademhalen
 • blauwe vingers/tenen
 • mentale / stemmingsveranderingen (zoals complicatie, gemoedsveranderingen, klinische depressie)

Hoewel dit medicijn kan worden gebruikt om een hartstilstand aan te pakken, zullen sommige personen zelden gloednieuwe of verergerende tekenen van hartstilstand krijgen. Breng uw arts onmiddellijk op de hoogte als u een van deze, maar waarschijnlijk niet significante negatieve effecten ervaart:

 • gezwollen enkels/voeten
 • ernstige uitputting
 • gebrek aan adem
 • onverklaarbare/plotselinge gewichtstoename

Een echt significante allergie voor dit geneesmiddel komt niet vaak voor. Roep echter nu klinische hulp in als u een van de volgende tekenen van een ernstige allergie waarneemt:

 • uitbreken
 • jeuk/zwelling (met name van het gezicht/tong/keel)
 • ernstige duizeligheid
 • moeite met ademhalen

Dit is geen volledige lijst van mogelijke negatieve effecten. Als u verschillende andere effecten waarneemt die hierboven niet zijn vermeld, neem dan contact op met uw arts of farmacoloog.

In het VK – Bel uw arts voor klinische suggesties met betrekking tot negatieve effecten.

In het VK - Bel uw arts voor klinische suggesties met betrekking tot negatieve effecten.

VEILIGHEIDSMAATREGELEN:

Informeer uw arts of farmacoloog voordat u atenolol inneemt als u het niet lekker vindt; of als u enige vorm van verschillende andere allergische reacties heeft. Dit item kan niet-actieve componenten bevatten, die allergieën of verschillende andere problemen kunnen veroorzaken. Praat met uw farmacoloog voor nog meer informatie.

 1. Informeer uw arts of farmacoloog voordat u dit medicijn gebruikt uw anamnese, met name over: bepaalde soorten hartritmeproblemen (zoals een trage hartslag, tweede- of derdegraads atrioventriculair blok), ademhalingsproblemen (zoals bronchiale astma aanhoudende ademhalingsziekte, emfyseem), problemen met de bloedstroom (zoals de ziekte van Raynaud, ziekte van de buitenste bloedvaten), nierziekte, significante allergieën, waaronder die waarvoor therapie met epinefrine nodig is, een specifieke spierziekte (myasthenia gravis).
 2. Dit geneesmiddel kan u duizelig maken. Rijd niet, gebruik geen apparatuur of voer geen taken uit die om bewustzijn vragen totdat u zeker weet dat u dergelijke taken veilig kunt uitvoeren. Beperking alcoholen.
 3. Voordat u een chirurgische behandeling ondergaat, moet u uw arts of tandheelkundig deskundige informeren over alle artikelen die u gebruikt (bestaande uit geneesmiddelen op recept, niet-voorgeschreven geneesmiddelen en natuurlijke artikelen).
 4. Als u diabetes mellitus heeft, kan dit product u beschermen tegen de snelle/bonzende hartslag die u normaal gesproken echt zou voelen als uw bloedglucose ook lager wordt (hypoglykemie). Verschillende andere tekenen van een verlaagde bloedglucose, zoals duizeligheid en zweten, worden niet beïnvloed door dit geneesmiddel. Dit item kan het ook moeilijker maken om uw bloedglucosewaarden onder controle te houden. Inspecteer uw bloedglucosewaarden regelmatig zoals voorgeschreven door uw arts. Breng uw arts snel op de hoogte als u tekenen van hoge bloedglucose heeft, zoals verhoogde dorst/plassen. Uw arts kan het nodig hebben om uw diabetesmedicatie, trainingsprogramma of dieet aan te passen.
 5. Dit medicijn wordt niet aanbevolen voor gebruik tijdens de zwangerschap. Het kan een verwachte baby pijn doen. Raadpleeg uw arts voor nog meer informatie.

Dit medicijn komt in de melk terecht en kan ongunstige gevolgen hebben voor een zogende baby. Raadpleeg uw arts voordat u borstvoeding geeft.

GENEESKUNDE COMMUNICATIE:

Communicatie over medicijnen kan de werking van uw medicijnen veranderen of uw risico op significante negatieve effecten vergroten. Dit artikel bevat niet alle mogelijke medische communicatie. Houd een checklist bij van alle artikelen die u gebruikt (bestaande uit receptplichtige/niet-voorgeschreven medicijnen en natuurlijke artikelen) en deel deze met uw arts en farmacoloog. Begin, stop of verander de dosis van geen enkel type medicatie zonder toestemming van uw arts.

OVERDOSERING:

Als een overdosis wordt vermoed, neem dan snel contact op met een toxine-zenuwcentrum of spoedeisende hulp. Inwoners van de Verenigde Staten kunnen de National Toxin Hotline van de Verenigde Staten bellen. De lokale bevolking van het VK kan een landelijk toxine-zenuwcentrum bellen. Tekenen en symptomen van een overdosis kunnen bestaan uit:

 • extreem langzame hartslag
 • ernstige duizeligheid
 • ernstig zwak punt
 • flauwvallen
 • moeite met ademhalen

OPMERKINGEN: Deel dit medicijn niet met anderen.

Veranderingen in de manier van leven, zoals programma's voor het verminderen van stress en angst, training en voedingsaanpassingen kunnen de efficiëntie van dit medicijn verhogen. Praat met uw arts of farmacoloog over veranderingen in uw levensstijl waarvan u profijt kunt hebben.

Inspecteer regelmatig uw hoge bloeddruk en hartslag (hartprijs) tijdens het gebruik van dit medicijn. Ontdek hoe u uw eigen hoge bloeddruk en hartslag in huis kunt controleren, en deel de resultaten met uw arts.

GEMIST IN DOSERING:

Als u een dosering mist, neem deze dan zo snel als u in gedachten heeft. Als het in de buurt van het moment van de volgende dosering is, sla dan de gemiste dosering over en hervat uw gebruikelijke toedieningsroutine. Verhoog de dosering niet om op te vangen.

OPSLAGRUIMTE:

 • Winkel op ruimtetemperatuurniveau, ver van licht en nattigheid.
 • Winkel niet in de doucheruimte.
 • Houd alle medicijnen ver van kinderen en huisdieren.
 • Spoel medicijnen niet door de commode of gooi ze niet in een afvoerleiding, tenzij dit wordt geadviseerd.
 • Gooi dit item op de juiste manier weg als het op is of niet meer nodig is.

Raadpleeg uw farmacoloog of uw regionale afvalverwerkingsbedrijf voor nog meer informatie.

nl_BENederlands (België)